De ce vor oamenii de știință să secvențieze genomul lui Leonardo da Vinci

de: Andrada Bonea
10 05. 2016

În urmă cu peste 500 de ani, Leonardo da Vinci era pionier în domenii diverse, de la poezie la pictură, până la inginerie, anatomie, astronomie şi geologie.

Aparent inspiraţi de opera uneia dintre cele mai briliante minți ale Renaşterii, oamenii de ştiinţă au pus la cale un plan, prin care încearcă să îi secvenţieze genomului său, pentru a reconstitui, astfel, un portret cât mai fidel al celebrului creator al Mona Lisei. „The Leonardo Project” reuneşte o mulţime de oameni de ştiinţă, istorici, arheologi şi experţi în artă, de la universităţi din întreaga lume. Oamenii de știință au publicat o parte din intenţiile lor legate de acest proiect inedit, într-o ediţie specială a revistei Human Evolution.

Echipa de specialiști şi-a propus să caute urme de ADN şi amprente care se pot găsi pe cărţile, caietele, picturile şi ustensilele pe care le-a folosit da Vinci. Cercetătorii susţin că informaţiile pe care le vor obţine vor fi comparate cu cele rezultate din analiza părului, oaselor, amprentelor şi celulelor pielii prelevate atât de la rudele sale, care au trăit în trecut, cât şi de la moştenitorii care încă trăiesc.

Rhonda Roby, unul dintre geneticienii implicaţi în proiect, a declarat pentru Gizmodo că găsirea reminiscenţelor e foarte antrenantă. „Tot mai multe tehnici, aflate acum în curs de dezvoltare, sunt concepute pentru a putea recupera ADN uman din lucruri pe care le-a atins cineva, la un moment dat”, a explicat ea. „De asemenea, cred că există posibilitatea să găsim material biologic în interiorul unor picturi. Marea provocare este să obţinem acest material fără să deteriorăm operele de artă”, a adăugat aceasta.

Moştenirea savantului italian în toate domeniile în care a activat e extrem de prețioasă. Cu toate acestea, la ora actuală se cunosc foarte puţine informaţii referitoare la latura sa umană. Una dintre cele mai importante informații care vor fi dezvăluite în urma secvenţierii genomului este înfăţişarea pe care a avut-o da Vinci, pe care experții speră să o reprezinte cât mai fidel. Cercetătorii susţin că, odată ce vor pune cap la cap toate rezultatele, vor putea afla date referitoare la culoarea ochilor, nuanța exactă pielii, culoarea părului, greutatea, înălţimea, dar şi forma feţei. De asemenea, urmăresc și obținerea de detalii legate de dieta, starea de sănătate și personalitatea savantului. Totuși, nu și-au propus să îl cloneze pe Leonardo da Vinci.